om året då prat blev verkstad

I min lilla värld kommer 2007 gå till historien som året då jag tog tag i en massa saker som gett mig många sömnlösa nätter och mycket grubbel. Kanske var det för att jag fyllde 30 men kände att näee äldre än så här får jag inte bli utan att ta tag i det. Eller kanske var det bara dags, tiden var mogen och jag var mogen.

Först på listan var körkortet. Miljömuppen tillika latmasken Pratglad har inte prioriterat den frågan alls. Livet fungerade strålande utan körkort och stressen var noll - på ytan. Under ytan fördes en ständig kamp om tidpunkten för initiativ på körkortsfronten. Det finns något talesätt om att "det hjärtat är fullt av talar munnen om". Och det var vad som hände, lagom innan min 30 årsdag mumlade jag något om körkort så att mina föräldrar hörde detta. Vips blev 30 årspresenten pengar till körkort (och annat) och jag hade inte längre något att skylla på. Start för projektet: min 18 årsdag 1995. Målgång: 25 september 2007.

Min övervikt var det andra stora ångestprojektet som jag började ta tag i under våren 2007. Fick en chock efter en bättre middag och satte igång att kämpa. Bantningen gick bra och jag var inspirerad till nån gång i oktober då motivation och lust började tryta. Projektet är inte avslutat, men den värsta övervikten är borta. Jag väger 21 kilo mindre än i maj, är 15 cm smalare runt midjan och har gått från stl 46 till stl 40 i byxor - för att ge några resultatsiffor. Start för projekten: 6 maj 2007 . Målgång: nja, det är väl ett livslångt projekt att hålla sig undan för många extrakilon.

image27

Jobb - har nog egentligen inte kommit upp i samma ångestklasser som de två tidigare projekten, men även här kändes det som att det var dags för förändring. Mitt nuvarande (snart gamla) jobb är väldigt bra, jag har under
drygt fyra år fått utvecklas och bevisa för andra och mig själv att jag klarar av stora utmaningar. Baksidan har hela tiden varit anställningsformen och framsidan friheten och de stora möjligheterna att påverka min egen arbetssituation. Nu har jag fått ett nytt jobb, börjar i mitten av januari. Ämnesmässigt är det närmare kärnan i min utbildning och mina intressen. Anställningsformen blir troligen tryggare, inkomsten blir högre och pressen på mig lite högre. Jag känner att det ska bli otroligt spännande att byta arena, kollegor och utmaningar. Samtidigt som jag också - troligen - kommer att kunna ha kontakt med några av mina gamla kollegor i den märkliga snurr som skulle kunna kallas samhällsapparat.

Livet har ju som vanligt bestått av en massa andra saker även i år. Många glada överraskningar har visat sig när jag träffat diverse internetpolare IRL - tänk vilka goa människor som kan dölja sig bakom diverse kryptiska nick på nätet! Skickar en extra stor kram till er och hoppas att vi kommer fortsätta ses både på nätet och IRL! (Och Page - om du läser detta - du såg väl min fråga om träff i din håla i januari?!?)

Annars återstår mest att önska alla mina bloggläsare - kända och okända -

en riktigt god jul och ett gott nytt 2008!!!
image25


*stor julklam*
Till er som känner mig, hoppas vi ses i julvimlet! Tack för att ni finns!

Flygande Jakob a la Pratglad

Stina efterlyste mitt recept på Flygande Jakob, så här kommer det. Det är komponerat innan jag började banta, men man kan nog göra det ganska smalt ändå!

Flygande Jakob a la Pratglad

4 portioner rött råris/basmatiris (gärna hälften av varje)
150 g majs
120 gram bacon med låg fetthalt
1 kycklingfilé per portion
50 g jordnötter
2 dl matlagningsgrädde
1,5 dl riven ost
timjan, oregano, peppar, salt

Jag grundade en ugnssäker form med en blandning av kokt rött råris och vanligt vitt basmatiris. Blandade ner en liten konservburk med majs. Knaperstekte kotlettbacon (lite fettsnålt) och stekte även strimlad kyckling ( ca 1 filé per person). Blandade ner bacon, kyckling och nån näve jordnötter. Hällde över lite matlagningsgrädde kryddad med timjan, oregano, svartpeppar och salt. Toppade till sist med lite riven ost. Ugnsgräddade 15 min i 200 grader.

Vegovariant: Använd kikärter eller quorn istället för kyckling och krydda med lite frästa champinjonger istället för bacon!

Rotfruktssoppa och Nudlar med köttfärs

Nu var det dags att ladda matlådor igen. Recepten knåpade jag ihop när jag gick runt i affärn, en rätt vanlig metod när jag hittar på vad jag ska äta. Har även denna gång lyft in de mängder som jag använt och de är som sagt snåla på grund av min bantning!

Rotfruktssoppa med bacon
Tillagningstid ca 30 min
3 portioner

12 dl vatten
1 st buljongtärning
1 förp bacon m låg fetthalt
400 gram palsternacka
250 gram jordärtskocka
400 gram potatis
1,5 dl gröna linser
120 gram bladspenat

Skala och tärna alla rotfrukter. Koka upp vattnet med buljongen och lägg i rotfrukterna. Låt koka tills rotfrukterna är ungefär halvkokta. Lägg då i linserna och koka vidare. Lägg i spenaten precis innan serveringen.
Servera med knaperstekt smalbacon!

Nudlar med köttfärs
Tillagningstid ca 10 minuter
4 portioner

250 gram äggnudlar
2 msk färsk, riven ingefära
1 msk teriyakisås
400 gram nötfärs 10 % fett
200 gram wokgrönsaker
1 dl matlagningsgrädde 5%
1 st gul lök

Koka nudlarna. Finhacka löken och fräs den tillsammans med köttfärsen. Riv ingefära ner i köttfärsblandningen och häll i wokgrönsakerna. Avsluta med att smaksätta med såsen och tillsätta grädden.

RSS 2.0