Pratglads decenniekrönika

Det närmar sig slutet av 00-talet och tidningar fylls av mer eller mindre nödvändiga och givande summeringar. Min fd kollega publicerade just en egen sådan och det var ju för inspirerande för att inte ta efter. Så håll till godo, här kommer Pratglads decenniekrönika:

2000
Var året då jag samlade ihop mitt brustna hjärta, bodde i en delad lägenhet i Örebro tillsammans med två trevliga tjejer. Läste lite arbetsliv och organisationsutveckling och körde en gammal c-uppsats i botten. Drar på sedvanligt scoutläger i lagom storlek på sommaren och förkovrar mig i retorik på Högskolan på Gotland som sommarunderhållning. Tar sedan, efter att kompisen L sagt åt mig att flytta till Sthlm, mig samman. På en eftermiddag har jag bestämt mig för att läsa SPL och flytta till huvudstaden. Så sker och jag bor inneboende i en iskall 30-talsvilla i Kärringstan. Prins A seglar upp men håller låg profil. Jag är överengagerad i scout- och baptistssnurren.

2001
Inleds med årtiondets pirrigaste resa. Den avgår den 12 januari från huvudstaden till hålan och ska bli den första av många resor på den sträckan. Prinsen blir prins och så levde de lyckliga i alla sina dagar?!?!?
Plugget snurrar vidare, sommaren tillbringas i hemtjänsten och på det första nationella jamboreet. På hösten flyttar jag till Solna och mitt livs korridorlivsepok startar. Ljuvliga tider!

2002
Studierna flyter vidare, den gamla trötta c-uppsatsen ersätts med en vettigare och korridorlivet blomstrar. En vansinnig massa sammanträden, många resor till och från prinsen och livet är rätt bra. Ännu en sommar i hemtjänsten med insikter om hur karaktärsdanande det faktiskt är att byta blöjor på gamla människor.

2003
Studierna går in på upploppet, jag får styr på en d-uppsats på uppdrag av en kommun och konsten att lämna studentlivet efter 5 år börjar utövas i verkligheten. Lite diskret börjar flyttlasset gå från korridorrummet till prinsens minimala ettan i hålan. Sommaren ägnas åt uppsatsskrivande med bas i hålan. När hösten kommer och arbetslösheten hotar visar det sig att jag har kontakter jag inte visste om och plötsligt är jag headhuntad till ett jobb som passar min utbildning perfekt. Livet som pendlare startar och min filosofie magisterexamen blir färdig!!

2004
Bästa kompisen gifter sig ungefär i samma veva som min nästan 94 åriga morfar slutar sina dagar. Jobbet glider vidare, om än i projektanställningsform. Prinsen och jag inser det dumma i att trängas på 26 kvm och byter upp oss till det dubbla. Jag har superskoj som lägerchef på ett scoutläger, ett läger som blir det sista riksbaptistscoutlägret innan ekumeniken tar över.

2005
var inget händelselöst år, men jag hade samma jobb som innan, pendlade åt olika håll (ett för jobb och ett för fritid), vi bodde i samma lägenhet och överhuvudtaget så hände inget världsomvälvande i min värld. Omgivningen var dock dramatisk bland annat i form av lilla L som kom till jorden väldigt tidigt. Något som hennes bror härmade tre år senare.

taget under kanothajken 2005

2006
Prinsen och jag bestämmer oss för att knyta hymnes band. Året inleds med en hemlig förlovningsresa till Neapel. En massa jobb, en lagom dos scouting och plötsligt är det oktober. Vårt bröllop går av stapeln och blir precis så fantastiskt som vi önskade! Med min barndomskompis som vigselpräst, bekantskapskretsen samlad och partyhumöret på topp kan det inte bli annat än bra!


brudbuketten

2007
Var året då jag tog TAG i mitt liv. Min variant av 30 årskris innebar att jag bantade bort det mesta av övervikten, tog körkort, sökte och fick mitt drömjobb och prinsen och jag letade hus. Någonstans mitt i det där hann jag troligen med lite mer jobb och en rejäl dos scouting när Jingi gick av staplen och jag hoppade in som ledare i hemmakåren.

2008
började jag drömjobbet, prinsen och jag köpte Vitsippan och ett idogt renoveringsarbetet vidtog. Köket, sovrummet, vindsvåningen, hallen och badrummet piffades i olika utsträckning under vårt första år som husägare. Äppelskörden var det drunkningsrisk på, men vi klarade det också. Jag skaffade mig ett nytt scoutengagemang och klev rakt in i en ny härlig gemenskap, där smolket i bägaren mest handlar om det geografiska avståndet till denna goa skara SMU-scouter.

Vitsippans trädgård

2009
Efter ett långt innehållsrikt liv fick mormor äntligen somna in. Saknaden är stor men lättnaden är inte obetydlig. Renoveringsprojekten gick lite på lågvarv ett tag, vi jobbade och fyllde tillvaron ändå. När högsommarvärmen dök upp gifte sig lillebror med sin prinsessa!! Ungefär i samma veva tog Någon plats i min mage och jag började må drastiskt illa. Mådde sedan pytonmask genom resten av sommaren och halva hösten, innan medicinering vidtog och lugnet la sig något. Så här på kanten till ett nytt år har magen antagit "strandad val"-dimensioner och spänningen är stor inför Någons ankomst.

annorlunda jul

För första gången i mitt liv har jag firat jul någon annanstans än i Uppsalas södra delar. Vissa har längre startsträcka än andra i sånt... Maken och jag har snart varit tillsammans i nio år, men årets julfirande var alltså det första gemensamma. Även om varken julmat, omgivning, kyrka eller annan inramning var "som vanligt", så har jag haft en jättemysig jul.

För det gäller nog att ta vara på den ledighet och det lugn som julen erbjuder. Så här en gång i halvåret behöver jag en paus. En paus från jobb, pendling och vardag. Många dagar utan måsten. Förhoppningsvis en lagom dos socialt liv. Men mest av allt en paus. Och det här året är pausen kanske ännu mer efterlängtad... för lilla Någon i magen gör mig inte direkt piggare.

Vissa saker behöver dock vara konstanta... traditioner är bra... och jag funderade på ett tidigt stadium vad av all julmat som kändes viktigast. Det blev mormors sillsallad - denna annorlunda jul när mormor för första gången inte finns med oss...

Mormors sillsallad

  • 1 ask 5 minuters inläggningssill (420 g)
  • 3 skalade kokta kalla potatisar
  • 400 g inlagda rödbetor
  • 2 äpplen
  • 1 ättiksgurka
  • 1 liten gul lök
  • 0,5-1 dl rödbetslag
  • ev. nymalen peppar
  • 3 tunna skivor julskinka
Häll av sillagen. Skär alla ingredienser i små tärningar. Blanda allt i en skål. Smaksätt eventuellt med lite peppar.
Låt salladen stå kallt att mogna i smaken några timmar före servering. Garnera med hårdkokt ägg.

Julklappstips

Min kära nätpolare Saltistjejen ingår i ett nätverk där bloggvänner delar ut teman till varandra, som de skriver om på fredagar. Jag lär inte bli så seriös nån gång.. och men så här på lördagskvällen passar jag på att låna deras senaste fredagstema... Julklappstips!Idag har jag nämligen köpt första hälften av årets julklappar. Som vanligt blev det en hög böcker till min närmaste familj. Och som vanligt är maken den största utmaningen idémässigt. Svärföräldrarna har jag hittat på en patentlösning till... vad jag ska önska mig själv är däremot en svåris. Min första idé var en vettig handsfree till mobilen, men när jag hade spanat lite så insåg jag att i så fall kan jag lika gärna köpa en ny telefon.. och det behöver jag verkligen inte. Jag får väl grubbla ett tag till. På om det är något jag verkligen behöver....

Min plan för närmaste vänkretsen är att de även i år ska få något från Unicefs Gåvoshop eller kanske något från Diakonias Rättighetsshop.

För egentligen är ju hela julklappsidén rätt konstig. Numera har jag tillräckligt med pengar för att köpa det jag behöver, när jag behöver det. När jag var liten fick jag vänta till julafton innan jag fick den efterlängtade prylen. När jag var student satte jag i system att önska mig friluftsprylar i julklapp, eftersom jag inte hade råd att köpa dem själv. Och nu sitter jag här... och inser att det här med julklappar troligen inte blir spännande igen förrän den lilla Någon som växer i min mage blir stor nog att förstå det här med presenter.

Och samtidigt håller jag tummarna hårt för att jag ska slippa få pinaler som jag inte behöver. För även om svärmor är engagerad i en bra secondhand är det ju rätt onödigt att ge mig saker jag inte behöver. Risken för denna, synnerligen, onödiga konsumtion är lite mindre nuförtiden - vännerna träffar jag lagom sällan och vi brukar låta bli en massa prylar. Senast jag besökte en kompis tog jag med mig en kasse med pappas hemodlade gula lökar och en burk av pappas hemkokta äppelmos (omfattningen av min fars odling/syltkok skulle kunna bli ett eget blogginlägg....). Det vill säga - sånt som vi alla förbrukar förr eller senare.

Mina julklappstips är:
- Skänk pengarna till dem som behöver det!
- Ge i första hand bort saker som du vet att mottagaren behöver/kommer att förbruka!
- Upplevelser och böcker är bättre än prylar!

RSS 2.0