Pratglads decenniekrönika

Det närmar sig slutet av 00-talet och tidningar fylls av mer eller mindre nödvändiga och givande summeringar. Min fd kollega publicerade just en egen sådan och det var ju för inspirerande för att inte ta efter. Så håll till godo, här kommer Pratglads decenniekrönika:

2000
Var året då jag samlade ihop mitt brustna hjärta, bodde i en delad lägenhet i Örebro tillsammans med två trevliga tjejer. Läste lite arbetsliv och organisationsutveckling och körde en gammal c-uppsats i botten. Drar på sedvanligt scoutläger i lagom storlek på sommaren och förkovrar mig i retorik på Högskolan på Gotland som sommarunderhållning. Tar sedan, efter att kompisen L sagt åt mig att flytta till Sthlm, mig samman. På en eftermiddag har jag bestämt mig för att läsa SPL och flytta till huvudstaden. Så sker och jag bor inneboende i en iskall 30-talsvilla i Kärringstan. Prins A seglar upp men håller låg profil. Jag är överengagerad i scout- och baptistssnurren.

2001
Inleds med årtiondets pirrigaste resa. Den avgår den 12 januari från huvudstaden till hålan och ska bli den första av många resor på den sträckan. Prinsen blir prins och så levde de lyckliga i alla sina dagar?!?!?
Plugget snurrar vidare, sommaren tillbringas i hemtjänsten och på det första nationella jamboreet. På hösten flyttar jag till Solna och mitt livs korridorlivsepok startar. Ljuvliga tider!

2002
Studierna flyter vidare, den gamla trötta c-uppsatsen ersätts med en vettigare och korridorlivet blomstrar. En vansinnig massa sammanträden, många resor till och från prinsen och livet är rätt bra. Ännu en sommar i hemtjänsten med insikter om hur karaktärsdanande det faktiskt är att byta blöjor på gamla människor.

2003
Studierna går in på upploppet, jag får styr på en d-uppsats på uppdrag av en kommun och konsten att lämna studentlivet efter 5 år börjar utövas i verkligheten. Lite diskret börjar flyttlasset gå från korridorrummet till prinsens minimala ettan i hålan. Sommaren ägnas åt uppsatsskrivande med bas i hålan. När hösten kommer och arbetslösheten hotar visar det sig att jag har kontakter jag inte visste om och plötsligt är jag headhuntad till ett jobb som passar min utbildning perfekt. Livet som pendlare startar och min filosofie magisterexamen blir färdig!!

2004
Bästa kompisen gifter sig ungefär i samma veva som min nästan 94 åriga morfar slutar sina dagar. Jobbet glider vidare, om än i projektanställningsform. Prinsen och jag inser det dumma i att trängas på 26 kvm och byter upp oss till det dubbla. Jag har superskoj som lägerchef på ett scoutläger, ett läger som blir det sista riksbaptistscoutlägret innan ekumeniken tar över.

2005
var inget händelselöst år, men jag hade samma jobb som innan, pendlade åt olika håll (ett för jobb och ett för fritid), vi bodde i samma lägenhet och överhuvudtaget så hände inget världsomvälvande i min värld. Omgivningen var dock dramatisk bland annat i form av lilla L som kom till jorden väldigt tidigt. Något som hennes bror härmade tre år senare.

taget under kanothajken 2005

2006
Prinsen och jag bestämmer oss för att knyta hymnes band. Året inleds med en hemlig förlovningsresa till Neapel. En massa jobb, en lagom dos scouting och plötsligt är det oktober. Vårt bröllop går av stapeln och blir precis så fantastiskt som vi önskade! Med min barndomskompis som vigselpräst, bekantskapskretsen samlad och partyhumöret på topp kan det inte bli annat än bra!


brudbuketten

2007
Var året då jag tog TAG i mitt liv. Min variant av 30 årskris innebar att jag bantade bort det mesta av övervikten, tog körkort, sökte och fick mitt drömjobb och prinsen och jag letade hus. Någonstans mitt i det där hann jag troligen med lite mer jobb och en rejäl dos scouting när Jingi gick av staplen och jag hoppade in som ledare i hemmakåren.

2008
började jag drömjobbet, prinsen och jag köpte Vitsippan och ett idogt renoveringsarbetet vidtog. Köket, sovrummet, vindsvåningen, hallen och badrummet piffades i olika utsträckning under vårt första år som husägare. Äppelskörden var det drunkningsrisk på, men vi klarade det också. Jag skaffade mig ett nytt scoutengagemang och klev rakt in i en ny härlig gemenskap, där smolket i bägaren mest handlar om det geografiska avståndet till denna goa skara SMU-scouter.

Vitsippans trädgård

2009
Efter ett långt innehållsrikt liv fick mormor äntligen somna in. Saknaden är stor men lättnaden är inte obetydlig. Renoveringsprojekten gick lite på lågvarv ett tag, vi jobbade och fyllde tillvaron ändå. När högsommarvärmen dök upp gifte sig lillebror med sin prinsessa!! Ungefär i samma veva tog Någon plats i min mage och jag började må drastiskt illa. Mådde sedan pytonmask genom resten av sommaren och halva hösten, innan medicinering vidtog och lugnet la sig något. Så här på kanten till ett nytt år har magen antagit "strandad val"-dimensioner och spänningen är stor inför Någons ankomst.

Kommentarer
Postat av: Maria numera i Stockholm

Hej Malin! Vilken fin krönika. Hoppas att dina kommande tio år blir lika bra och bättre! Kram

2009-12-29 @ 16:20:56
Postat av: Stina

Intressant läsning!! Kram

2009-12-30 @ 16:52:07
Postat av: Lena

Tänk vad mycket som händer i ens liv på tio år. Eller är vi i en ålder där mycket förändras (gifta-sig-skaffa-hus-och-barn-åldern)?

Men hur kommer du ihåg? Har du suttit och summerat dina gamla dagböcker, eller minns du så här mycket på rak arm?

Kram!

2010-01-05 @ 14:53:52
Postat av: Pratglad

Jag är kalenderbitare av naturen.. fniss fniss.. minns datum och liknande mer än vad som är nyttigt... Lite hjälp tog jag av en av mina gamla nedlagda bloggar, men i princip kunde jag skriva ovanstående ur hjärtat....Och japp - omvälvande tid är en beskrivning på den livsepok vi är i. Fast alla 10 års perioder har nog sina vändpunkter....Kram tillbaka!

2010-01-05 @ 21:35:53
URL: http://pratglad.webblogg.se/
Postat av: Jenny

Instammer med tidigare kommentatorer: fin kronika, och imponerande hagkomst. Inspirerade mig att sitta och tanka igenom mina egna erfarenheter de senaste 10 aren. Vissa milstolpar star ju ut men det ar mycket blurr ocksa - inte sa att jag inte kommer ihag vad som hant eller att det hant eller hur det hande eller med vem, men just NAR de diverse olika sakerna hande... det brukar man fa grunna pa. Ditt dagboksskrivande hjalper nog lite, det man faster pa papper brukar fastna lite battre ;-)

2010-01-30 @ 20:39:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0