recept på lugn

- Högsommarvärme
- En filt i skuggan under vårt största äppelträd
- En hemgjord latte
- Senaste numret av tidningen Vi
- EST i lurarna
- En lakrispuck i magen

...jooooo... det känns bättre....

både på och av samtidigt

Jag gillar mingel. Jag gillar att drälla omkring bland kända och okända människor och skapa nya kontakter. Jag gillar att omges av större och mindre gemenskaper. Men även jag kan få nog. Och nu har det hänt.

Förra helgens mysiga scoutliv var verkligen mysigt och jag omgavs av nästan femtio pers. Sedan hann jag med två arbetsdagar innan jag drog iväg på konferens. Det blev en mycket bra konferens där jag knöt nya kontakter och stärkte gamla. 200 andra byråkrater stormade runt omkring mig och jag var i mitt esse.

Men nu är jag helt matt. Har verkligen använt min sociala energi och lite mer därtill. Önskar att jag hade fått vara ensam i en stuga i skogen den här helgen och inte se en kotte. Istället har vi haft besök under eftermiddagen och visst var det trevligt,  men ibland önskar i alla fall jag att almanackans obokade timmar var fler. Kanske handlar detta om trötthet efter en vår som varit tyngre än vanligt. Kanske är det bara en tillfällig känsla av utmattning när det gäller just att vara social. Och troligen ligger sanningen där någonstans... samtidigt som livet som vanligt är lite lagom motsägelsefullt....

För visst hämtar jag kraft i att få umgås med scoutvännerna. En fin gemenskap, samtal nära Gud, vacker natur och en lagom portion bus. Några av vännerna betyder något extra, dit hör särskilt herr S och fröken H, som har kommit mig väldigt nära och ni betyder jättemycket i min värld!


bild från onsdagskvällens festlokal

Och visst hämtar jag mängder av kraft i spännande konferenser! När jag får diskutera jobbsnurr med kollegor från andra delar av landet. Tänk vad skoj det är att träffa de andra jämnåriga byråkratentusiasterna från andra håll! Och tänk vad najs det var att jazza loss på dansgolvet i onsdags!

Alltså är livet som vanligt både på och av samtidigt. Maken drar iväg på egna äventyr imorgon och jag lovar att njuta av ensamheten!!!

paus

Jag tog paus från vardagen i Kristi Himmelsfärdshelgen och drog iväg på äventyr i Småland. Mina småländska äventyr brukar innehålla en vild mix av diskussioner, god mat, lite sömn och en stor portion goa vänner. Några steg närmare Gud ingår ibland också.

Ett steg närmare Gud kom jag även denna gång. Några magiska ögonblick inträffade även denna gång. Inte bara i andakter utan när värmen från vännerna kändes mer påtaglig än vanligt. Mest fascinerande var nog en av måltiderna. Vi satt inklämnda med långbord i köket, stämningen var på topp och babblet skyhögt. Skratt och allvar i en kombination som får mig att må prima. En känsla av att självklart höra till denna babblande, skrattande skara människor, en känsla av att ingå i en gemenskap. En gemenskap med ett större syfte än bara att fnissa runt ett bord....

Ett steg närmare Gud kom jag även när jag satt på trappan till torpet i någon timma. Mitt i den snurr som handlade om förberedelser och fixanden hittade jag inte nån uppgift. Alltså tog jag tillfället i akt och satt där på trappan, tittade på äppelblommen och lyssnade på fåglarna. Och nästan kände Guds närvaro i den otroligt vackra skapelsen.För någonstans är det genom sådana här helger som jag hämtar kraft till vardag och näring till tron. Min vardag vill jag inte berätta om på bloggen, vill inte blogga om mitt kaotiska jobb eller om mina allra innersta funderingar. Men konsten att fylla på förråden med kraft, det hör hemma på min blogg. Konsten att ta sig tid för engagemang som både ger och tar. Som för mig närmare människor som inte finns i min vanliga vardag. Som ställer mig inför utmaningar som är långt ifrån det jag gör på arbetstid.

Och inte blev det sämre av att ekumeniken tog ett stort kliv framåt i helgen.

om politik och bloggande

I dagens NA diskuteras att de svenska bloggarna trots all diskussion och exponering i media inte kommer att påverka det stundande Europaparlamentsvalet speciellt mycket. Anledningen är att de politiska bloggarna är för dåliga. Politiker som kandiderar till olika förtroende uppdag skriver blogginlägg som om det vore flygblad, istället för att använda bloggen som en kommunikationskanal med potentiella väljare. I artikeln konstateras också att vi svenskar läser bloggar rätt dåligt.

Själv använder jag bloggkoll för att hålla ordning på de bloggar jag vill följa. De bloggar som står på min lista hamnar under kategorierna inredning, personliga reflektioner, ekoshopping och lite mat. Nån politikerblogg i meningen kampanjande politiker har inte slunkit in bland mina favoriter. Kanske är det för att jag tröttnade på politiken för tio år sedan, sa upp mitt partimedlemskap och sedan dess försöker påverka samhället på annat sätt än politiskt arbete.....

Prydlig som jag är brukar jag rycka upp mig inför varje val. Mitt samvete tvingar mig till aktiva val och till någon slags engagemang i röstningen. Så jag har kryssat kandidater i varje val som passerat. Och detta oftast efter att ha spanat igenom diverse webbplatser och i senaste valet även bloggar. Tyvärr hittar jag ofta en massa bottennapp av den typ som NA skriver om i dagens artiklar. Politiker som känner sig tvingade att blogga för att nå ut. Politiker som egentligen vill publicera varje blogginlägg på DN Debatt och därför skriver långa, krångliga, utredande epos. Eller politiker som inte uppdaterar sina sajter/bloggar ett dugg..

Jag har inget stort bidrag till 10 000 kronors frågan om hur det gemensamma ansvarstagandet för de politiskt styrda församlingarna ska kunna breddas. Jag kan bara hålla med om att antalet läsvärda politikerbloggar är få....

... men rösta den 7 juni... det gör jag givetvis!! Frågan är bara på vem....

arkivfyndJag rotade bland mina papper och hittade den här serierutan. Och plötsligt mindes jag varför jag blev kulturgeograf. Sambanden mellan världspolitiken och den lokala utvecklingen fascinerar mig. Platsers betydelse. Platsers traditioner och historia. Människors relation till de platser där de befinner sig. Hur beslut om etableringar eller neddragningar påverkar den enskilda platsen. Varför vissa samhällsfunktioner finns där de finns, rent geografiskt. Och så vidare.

När jag klippte ut den där serierutan hade jag fortfarande inte riktigt styr på vad jag ville. Den hittades i  DN våren 1999. Så här tio år senare är den fortfarande eller återigen aktuell. Och jag är glad att få jobba inom samhällsplanerarbranschen!sola!!Sola hade fått lite dekoration när jag gick förbi på lunchen.. härligt bus! Härligt väder var det också!

uppdatering: (det var visst inget bus...jaja... skoj oavsett)

grillpremiär

Igår var det grillpremiär här. När jag var och handlade tänkte jag hitta nån trevlig marinad till köttet men det fanns ingen variant som var "pratgladvänlig". Alltså svängde jag ihop min egen och det blev supergott! Ungefär detta ingick:

Marinad till fyra portioner nötkött i bit
2 msk olivolja
1,5 tsk koncentrerad äppeljuice
0,5 tsk soja
2 msk vatten
svartpeppar
rosmarin

Äppeljuicen piffade upp rejält!! Väldigt god smak!

Jag serverade klyftpotatis, ruccolayoghurt och rött sydafrikanskt vin till.

Ruccolayoghurt
70 g ruccola
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja

2 dl matlagningsyoghurt
2 dl creme fraiche
persilja, salt och peppar

Mixa ruccolan med vitlök och olja och blanda sedan ner resten!

RSS 2.0