mormors recept på mouambe

Bland prylarna jag ärvde efter mormor finns bland annat en av hennes kokböcker. Fick nån ingivelse alldeles nyss och tog ut den ur bokhyllan. Längst bak ligger en bunt recept ihopsatta med ett gem. Det finns recept på lutfisk, en potatissallad som jag måste ha serverat när en gemensam vän till mormor och mig disputerade, en instruktion på hur man kokar risgrynsgröt utan att bränna i kastrullen... och så något som verkligen grep tag i hjärtat:

Mormors recept på Mouambe!!! Det är mormors oefterhärmliga handstil som meddelar hur denna afrikanska maträtt ska tillredas. En maträtt som jag egentligen inte tål men som jag ätit många gånger och som är starkt förknippat med min söta mormor. På receptlappen kan man läsa att receptet inte är hennes eget uppfunna, utan det är killen som jobbade som kock i mormor och morfars hushåll som är upphovsmannen. Lappen avslöjar också att det troligen är något av oss barnbarn som frågat efter receptet, eftersom lappen är undertecknad med "mormors recept efter kocken IKJ".

När mormor och morfar flyttade hem till Sverige för gott fick de länge sakna den afrikanska maten, men sakta men säkert dök den ena afrikanska ingrediensen efter den andra upp. Med min pappa, som ständigt springer i mångkulturella mataffärer på jakt efter exotisk mat, så dök till slut även palmoljan upp. Röd palmolja är en väldigt speciell ingrediens. Färgen på maten blir intensivt orange och smaken är svår att beskriva. Mormor började genast, när palmoljan dykt upp i hennes kök, att bjuda alla och envar på mouambe. Lappen jag hittat innehåller bara instruktion på hur man tillreder köttet, tillbehören beskriver jag ur minnet.

Mouambe

Bitar av kött - mormor använde oftast fläsk eller kyckling
Röd palmolja
Cayennepeppar
Chili (pilipili)
Jordnötter
Vetemjöl
Vatten

Tillbehör:
Spenat - lättstuvad kryddad med palmolja
Ris


Ta palmolja i stekpannan. Bryn mindre bitar av kött. Ta en kastrull, häll lika mycket vatten som palmolja. Värm detta och lägg i köttet. Salta, krydda med peppar och stötta jordnötter. Koka samman tills köttbitarna fått smak och blivit genomkokta. Red av med vetemjöl (inte potatismjöl).

Stuva spenaten och krydda med olja. Servera allt med kokt ris.

Kommentarer
Postat av: saltistjejen

Låter spännande. Måste bara fråga dig som jag vet är otroligt miljömedveten och jag har hört att just palmolja är ngt man absolut inte ska äta eller köpa p g a miljöhänsyn. vet du ifall detta stämmer eller om det inte är så? Och är kanske den röda palmoljan annorlunda??

Hoppas du mår bra annars och har fått vila lite!

Kramar!!!!!

2009-10-18 @ 03:45:40
URL: http://saltistjejen.blogspot.com
Postat av: Pratglad

Jopp, du har helt rätt. Den sortens palmolja är inte bättre än någon annan variant. Men i min värld är det en grym skillnad mellan att använda den i matlagning som smaksättning och att använda/acceptera den som dold tillsats i allt och inget. Tycker alltså att det är stor skillnad mellan att köpa ren palmolja för att användas till ovanstående recept. Det handlar trots allt om en nationalrätt för Kongo-Kinshasa. Att palmoljan sedan fått spridning till de mest otippade användningsområden är, som jag ser det, en annan sak.



Och jopp, något piggare är jag nog allt!!

kram

2009-10-18 @ 12:34:33
URL: http://pratglad.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0