ambivalent konsumtionsrebell

Jag är strängt uppfostrad. När jag var liten fick jag lära mig att man ska bojkotta multinationella företag, att man alltid ska ta miljömässig hänsyn och vara en medveten konsument! Mina kära föräldrar la ner en rejäl möda på att förklara dessa komplicerade ting för lilla mig. Och jag köpte deras resonemang och lydde.

Alltså lärde jag mig när man handlar mat ska varorna vara närproducerade eller åtminstone vara Konsums egna blåvita varor eftersom det var mer ideologiskt korrekt. Jag har ätit mycket basmüsli i min dag! Presenter fick gärna vara böcker eller möjligen prylar köpta i nån Sackeusbod. Gediget hantverk var också okej.

När jag var liten fanns det dessutom en klart hög spärr för konsumtion överhuvudtaget. Tillvaron gick inte bara ut på att handla hela tiden. Laga mat av rester är en av många kunskaper som mina föräldrar lärt mig. För några dagar sedan diskuterade min bror och jag detta, hur tacksamma vi är över att framförallt pappa lärt oss laga mat av det som finns i kylen. Konsten att koka soppa på en spik har vi verkligen fått med oss! Praktiskt och vettigt ur ett konsumtionsperspektiv.

Numera står jag med en fot i vardera lägret och är förvirrad. Å ena sidan ser jag mig själv som en medveten konsument som tänker igenom inköp av stort och smått. Som väljer närproducerat när så finns och som försöker låta bli att köpa en massa onödiga saker. Som uppskattar att Någon får ärva kläder av kompisarnas barn och som gärna ger överflödiga prylar till svärmors secondhandaffär där jag sedan fyndar annat.

Men sanningen att säga: Jag står minst lika stadigt på den andra foten också. Den som befinner sig mitt i konsumtionshetsen. Som köper en svindyr snygg barnvagn som optimerat får plats i bakluckan på bilen. Som ohejdat prisar diverse pinaler i diskussioner med andra - allt för att uppmuntra andra till samma "lyckade" konsumtion som jag själv ägnat mig åt. Som har en garderob för vardagskläder och en annan för friluftskläder.

Jag befinner mig alltså ideologiskt i två läger. Galet men sant. Köper mig lite gott samvete genom att läsa köpstoppsbloggar och ha autogiroöverföring till Diakonia. Jag som fick med mig genomtänkta ställningstaganden till konsumtionen hemifrån. Jag som såg mig själv som rebell som skulle göra rätt och bidra till en bättre värld. Jag står här... stadigt på mina båda 41:or... och undrar hur jag kunnat hamna i just detta.. och hur jag ska kunna förklara detta för Någon så småningom om.. för hur förklarar man sin totala ambivalens för ens barn?

Kommentarer
Postat av: saltistjejen

Jag är ju då en person som tycker at man ska tänka efter. Man ska självfallet försöka attt köpa eko om man kan och har råd. MEN jag är INTE emot konsumtion so sådan. Tycker dock det är bra med medvetna konsumenter. Men jag tror att konsumtion i viss mån också är det som faktiskt driver oss framåt. Om vi itne vill ta steget fullt ut TILLBAKA till det gamla bondesamhället, eller än längre till jägar- och samlarsamhället så tor jag att konsumtion är enda vägen att gå. Även tredje världen tjänar t ex på att vi köper produkter från dem. även om dessa ibland är icke-miljövänliga och kasnke de som tillverkat dem har haft en usel ön. De har äändå haft en ln! Något som gör att de kan sträva mot att förbättre sin egen samt landets ekonomi och på så vis få ta del av det välstånd vi i rikare länder har. Så helt fel behöver inte konsumtion vara tycker jag. MEn visst ska man tänka efter också. Att hela tiden nöjsehandla små saker bara "för att" tycker jag är onögdigt. Också av den anledningen att man kasnke bör hitta även andra nöjen i livet än att tro att man kan köpa sig lycka....?

Kram!!!

2010-05-25 @ 20:05:19
URL: http://saltistjejen.blogspot.com
Postat av: Pratglad

Saltis - håller med.. är mest fascinerad över hur ambivalent man kan vara.. men visst medveten konsumtion är det bästa!

2010-05-25 @ 20:19:57
URL: http://pratglad.webblogg.se/
Postat av: karin

visst är det så, å ena sidan å andra sidan - inte lätt att vara konsekvent när hela världen är inkonsekvent..2010-05-30 @ 13:06:05
Postat av: Pratglad

Karin - nämen hej!!! Hihihi! Loggade just in och såg mailadressen bakom namnet! Vad skoj att du läser! (om du nu läser detta svar förstås.. hm..)

2010-06-17 @ 20:41:15
URL: http://pratglad.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0