semestertankar

När vi köpte hus valde vi ett sätt att leva. Något som fyller vår fritid, kostar pengar och kraft men som också ger utdelning. Jag tänker på huspyssel i vid mening. Årets sommarsemester är inledd och projektlistan är som vanligt längre än vad den lediga tiden tillåter. Men till skillnad från dem som hamnar hos Arga snickaren på grund av kaotisk eller helt frånvarande planering, så är våra projekt prioriterade. Och vår ständiga drivkraft är att INTE sätta igång något projekt och sedan låta det rinna ut i sanden... med halvfärdiga rum som konsekvens. Årets sommarprojekt handlar om renovering av några fönster, underhåll av några delar av fasaden och installation av sandlåda. På "vill-helst-hinna-det-också-listan" står altanbygget allra överst. Hoppas hoppas!

Men det jag grubblat mer och mer på under den senaste tiden är hur detta sätt att leva skiljer sig från ett renodlat urbant liv. Mitt mest extrema motexempel är kompisen som bor i New York. Hon bloggar flitigt och beskriver ett helt annat sätt att leva. I en trång lägenhet är hemmahäng något helt annat än i vår villa i småstaden. Helgerna går inte åt till att köpa spik och planteringsjord, bygga egna självvattnande krukor och skrapa färg från flagande fasad. De hänger i parker, på museet och ägnar sig överhuvudtaget otroligt mycket mer åt utflykter i vid mening, än vad jag någonsin gjort.

Är jag avis? Nej egentligen inte. Jag skulle inte vilja bo sådär kompakt, jag trivs med att ha trädgård och att ägna sig åt huspyssel är ju helt självvalt. Men skillnaden är nog bland annat att andelen vaken tid som går åt till hushållsarbete i sin allra vidaste mening är mycket större i ett hus. Visst är det förutsägbart, och det blir så tydligt när man har någon jämnårig småbarnsförälder att jämföra med. Jag måste dock erkänna att det hade varit skoj att fylla på det kulturella kontot liiite mer, visst händer det i mitt liv också. Hindret består mest i avstånd och i känslan av att välja bort det där nyttiga oftast trivsamma huspysslet. Ett huspyssel (eller det som numera är parallellverksamheten nr 1: hålla sonen undan pysslet) som känns nyttigt... och med Luther på axeln så framstår nyttigheter som mer tillåtna än ren underhållning...

... tur att vi planerat att göra utflykter även denna semester... och att vårt sociala liv i form av besökare och besök hos andra så här sommartid fått ett stort uppsving! För den tidsmässiga balansen mellan tillvarons olika delar är inte SÅ fel, det handlar mer om att vi människor lever lite lagom olika liv... och att gräset då och då ser grönare ut på andra sidan... en sida som jag ändå aktivt valt bort...

Kommentarer
Postat av: Maja

Det där har jag också tänkt på - och kommit fram till att jag valt rätt för mig...

2011-07-03 @ 15:11:08
URL: http://storasyrrans.blogg.se/
Postat av: Saltistjejen

Hahaha! Så JAG figurerar i ditt inlägg här ser jag!!! :-) Jo, våra liv skiljer sig otroligt mycket åt. Det är verkligen så att jag kan sakna det här att ha större yta och en liten trädgård eller liknande att bara "hänga i". Ibland saknar man att "bara vara" i sitt eget hem. MEN å andra sidan är varken jag eller M några husmänniskor så just villa är inget vi vill ha eller önskar. Alls faktiskt. men ett litet mindre radhus eller liknande vore najs. Eller en större lgh med en bra terass eller på bottenvåningen så man kan ha en liten uteplats. DET är nog vad jag helst kulle vilja ha. :-)

Däremot tycker jag att livet här i NYC känns otroligt lyxigt på många andra vis. Och den dag vi flyttar härifrån kommer jag att verkligen att sakna det såååå mycket. Jag ÄLSKAR verkligen denna staden. Atmosfären, pulsen internationaliteten. Och jag är faktiskt glad att E fått växa upp här trots avsaknad av mycket som svenskar tycker är superviktigt; som närhet till natur och större ytor att springa runt på. och visst kan det kännas tråkigt. Men tycker hon fått så mycket annat istället. Som att tycka att det är helt naturligt att ha vänner från olika länder som talar olika språk, äter olika mat. Och att hon är tvåspråkig själv. Samt att barn i en stad som denna blir rätt "city smarta" vilket också kan vara bra.

Så det finns verkligen för- och nackdelar med olika vardagsliv. Inget är bättre eller sämre, bara annorlunda. :-)

Haha, en sak jag tänker på är dock att DEn dag vi flyttar kommer vi i vilket fall att få ett rymligare boende. Oavsett vart vi hamnar. Och det är en tanke som känns rätt bra ändå. :-)

Hoppas nu ni får en alldeles underbar semester fylld med både husliga saker och annat! Bra balans är ju det bästa!

Stor KRAM!!!!

2011-07-03 @ 17:15:09
URL: http://saltistjejen.blogspot.com
Postat av: Pratglad

Saltis - KRAM tillbaka! Är så glad över att ha dig i min bekantskapskrets!!Och symptomatiskt nog så har jag, sedan inlägget skrevs, stått på en vinglig stege och lyssnat på Sommar i P1 i podradio! Nytta och nöje på samma gång!Och inspirationen till inlägget kom nog egentligen när jag läste ditt inlägg om hur du toksläpade hem mat... även om jag menade det jag skrev i min kommentar; att jag skulle kunna ha gjort exakt samma sak... så är det skönt med stort hus och en bil som forslar hem prylarna...Kram igen!

2011-07-03 @ 20:28:07
URL: http://pratglad.webblogg.se/
Postat av: Parnassia

Och jag har faktiskt tänkt samma sak och jämfört mitt liv med ditt också Saltistjejen! :-)Men jag läste en sak häromdagen som jag tyckte var klokt. Som man kan tänka på ibland.

"Gräset är inte grönare på andra sidan, det är grönast där du vattnar"Inget blir bra om man inte jobbar på det.Kram på er!

2011-07-05 @ 08:34:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0